Undgå Disse Fælder Når du Har Meget Gæld

Det er absolut ikke sjovt, at stå i gæld til halsen. Når man skylder en masse penge væk, så står man med en nærmest klaustrofobisk følelse: man er fanget i et net af ubetalte regninger og vrede kreditorer, og man kan ikke se nogen måde, at komme ud af det på.

Det hjælper selvfølgeligt ikke på situationen, at man bliver stresset og træt på den måde. Det er ikke noget man kan gøre for: selvfølgeligt bliver man kørt træt, når man har haft gæld i længere tid, og der ikke er nogen klar måde ud af situationen på. Men når man bliver stresset og desperat, så bliver det også sværere at tænke klart. Man leder febrilsk efter noget, der kan skabe bare en smule ro, så man kan trække vejret igen. Når det sker, så kan man let komme til at falde i nogle fælder. Der er typisk tale om fristelser, som på kort sigt vil gøre din situation bedre, men som altid giver flere problemer på den lange bane. Det er disse fælder vi vil diskuttere her, så du ikke falder i dem.

Køb på afbetaling

Hvis du har set Luksusfælden, så har du sikkert set mange benytte sig af dette ”trick” til at optage lån trods rki. Når du har masser af gæld, så vil de fleste banker og låneinstitutioner ikke låne dig flere penge, da du ikke opfylder deres kriterier. Men rigtigt mange forhandlere af ting som mobiltelefoner, fjernsyn og computere vil alligevel tilbyde dig at købe deres produkter på afbetaling. De fleste har sikkert prøvet at købe en mobiltelefon til 1 kr. for eksempel. Man ender stadig med at betale fuld pris for telefonen: det sker blot over flere måneder. Fristelsen ligger i at købe telefonen til 1 kr. og så sælge den for 1000 kr. Nu føles det pludseligt som om, at man har tilføjet 999 kr. til sit budget! Men det har du ikke: du har taget et meget dyrt lån på 999 kr., og har blot gravet dig endnu dybere ned i gældshullet.

Udskydelse af Skatten

En anden ting der kan være fristende er at ændre sin forskudsopgørelse, så man med vilje betaler for lidt i Skat. Det er selvfølgeligt ganske forbudt, men det er så nemt, at fristelsen let kan blive for stor. Her giver man sig selv flere penge at arbejde med måned-for-måned, men rammes så selvfølgeligt af et groft skattesmæk når året er omme. Der er renter på gæld til Skat, og offentlig gæld er ofte endnu sværere at komme af med, end privat gæld er. Det kan derfor absolut ikke anbefales at hoppe i denne fælde!

Pantelåneren

Der er stadig pantelånere rundt omkring i det danske land, og de kan igen være fristende at benytte sig af, når man er presset af gæld. Det virker så dejligt nemt: du låner noget værdifuldt til en pantelåner, og han låner dig penge. Meget simpelt, og RKI er typisk ikke en faktor. Problemet er imidlertid, at du med al sandsynlighed ikke får løst dine økonomiske problemer i tide. Det betyder at du reelt har solgt din værdifulde genstand til betydelig underpris. Snyd ikke dig selv: hvis du er villig til at miste din værdigenstand så sælg den i stedet for at pantsætte den.